Error message

  • Notice: Trying to get property of non-object in user_node_load() (line 3501 of /home/kreativn/public_html/modules/user/user.module).
  • Notice: Trying to get property of non-object in user_node_load() (line 3502 of /home/kreativn/public_html/modules/user/user.module).
  • Notice: Trying to get property of non-object in user_node_load() (line 3503 of /home/kreativn/public_html/modules/user/user.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 in user_node_load() (line 3501 of /home/kreativn/public_html/modules/user/user.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 in user_node_load() (line 3502 of /home/kreativn/public_html/modules/user/user.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 in user_node_load() (line 3503 of /home/kreativn/public_html/modules/user/user.module).

Пројекти

УГ КРЕАТИВАје непрофитно удружење које се бави креативним  образовањем кроз активно учење. Тренутно у Бањи Врујци Креатива реализује један пионирски пројекат из области  дечјег образовног туризма под називом Чаробно село“, а финансира га УНИЦЕФ у оквиру заједничког програма УН „Одрживи туризам у служби руралног развоја“.

Удружени просветни радници у оквиру Креативе  имају жељу да развијају мале средине, попут мионичке општине, као потенцијалне и водеће дестинације за развој дечјег образовног руралног туризма. Чаробно село је почетни корак у реализацији те идеје   и  тренутнопредставља идеалну дестинацију за организовање рекреативних настава, екскурзија, викенд тура, рођендана; за дневне варијанте одмора и рекреације деце туриста у Бањи Врујци. Боравак деце у Чаробном селу осмишљен је кроз амбијентално учење и активан одмор ученика, учитеља и свих осталих туриста, како  наше земље, тако  и дијаспоре. Кроз овај пројекат УГ Креатива негује волонтеризам, јер у Чаробном селу активно и са задовољством учествују студенти  Учитељског факултета из Београда, са циљем да ова дестинација постане  евентуално њихова вежбаоница, у којој би реализовали методичку праксуунутар природних амбијенталних учионица.

Оправданост  залагања УГ Креативе у области дечјег образовног туризма  огледа се и у недавно донетој стратегији на нивоу државе у којој је истакнут стратешки циљ - стварање услова за формирање „Дечјег руралног образовног центра“ у Бањи Врујци, који ће бити јавна инвестиција. 

 

1. пројекат: ЧАРОБНО СЕЛО

Циљна група: Деца школског узраста из Републике Србије

Овај пројекат има за циљ стварање модела за  развој туризма кроз активно учење етнолошких и еколошких садржаја користећи и јачајући капацитете локалних социјалних актера у првом реду користећи и јачајући капацитете образовне фарме.

Потребе деце основношколског  узраста у Србији су много веће од постојеће понуде туристичких дестинација јер је овој циљној групи потребан интерактиван туризам којег тренутно скоро и да нема у понуди у нашој земљи.

На бази седмодневне пансионске услуге овај пројекат омогућава детету креативно осмишљено савладавање наставних и ваннастивних садржаја актуелног школског програма млађих разреда основне школе. Применом активног учења и Монессори метода деца на спонтан начин уче  у различитим амбијентима (фарма, ливада, река, кухиња, шума, учионица). На овај начин пројекат се бави побољшањем целокупног образовног система са посебним акцентом на садржаје школе у природи, рекреативних настава и екскурзија.

Са друге стране, овај пројекат данашњем детету нуди смислен и креативан одмор у природи усмерен на активности које подразумевају искуства, било да се ради о активном посматрању флоре и фауне, интерактивним радионицама посвећеним старим занатима, обичајима, примењеној уметности, али и интеракцију с локалном децом кроз вршњачко учење. 

 

 

2. пројекат: ЧАРОБНА КОЛЕВКАЧАРОБНА КОЛАВКА 

Циљна група: Деца школског узраста из дијаспоре, родитељи деце из дијаспоре

Пројекат  „ЧАРОБНА КОЛЕВКА“ има за циљстварање модела за  развој сеоског образовног туризма кроз активно учење српског језика, српске културе, српског културног наслеђа и православне вере.

Потребе деце школског  узраста из дијаспоре у Србији су много веће од постојеће понуде туристичких дестинација јер је овој циљној групи потребан интерактиван туризам којег тренутно скоро и да нема у понуди у нашој земљи.

Овај пројекат, данашњем детету које живи у дијаспори, нуди одмор у природи усмерен на активности које подразумевају искуство, било да се ради о активном учењу матерњег језика, интерактивним радионицама посвећеним старим занатима, обичајима, посматрању флоре и фауне, примењеној уметности, али и интеракцију с локалном децом и омладином кроз вршњачко учење.

С друге стране, пројекат је фокусиран на јачање капацитета локалних актера у смислу њиховог умрежавања, промовисања „ЧАРОБНЕ КОЛЕВКЕ“ и  саме туристичке дестинације Бање Врујци у циљу развоја и унапређења туристичке понуде.

Пројекат има још једну важну компоненту- повећање информисаности родитеља деце из дијаспоре о животу својих предака, народним обичајима и веровањима, који ће своја умења преносити млађим нараштајима. Ангажовањем  родитеља, помажемо  им у јачању њихових потенцијала, подстичемо их да постану предузимљиви чланови српске заједнице у дијаспори, који ће у будућности знати искористити стечена знања и умења у побољшању васпитања својих потомака у складу са традицијом.Сматрамо да је то почетни корак у јачању њихових веза са матицом и добар начин повећања њихове друштвене укључености у српским удружењима .