Čarobno selo kao primer dobre prakse

 

Čarobnom selo je za veoma kratko vreme postiglo zapažene rezultate na polju dečjeg obrazovnog turizna i postalo jedna od retkih destinacija koja je zanimljiva i onima koji uče prva slova, kao i onima koji druge uče prva slova. Postati model drugima, nije nimalo mala i naivna stvar, već pre svega obaveza da se započeti uspon zadrži i da se svakog dana prostor ovog edukativno zabavnog kompleksa oplemeni novim kreativnim sadržajima.
Upravo iz ovih razloga, u Čarobnom selu su dana 09.11.2012. u sklopu studijskog putovanja, u organizaciji UNICEF-a i Prijatelja dece Srbiji, boravili predstavnici 12 ŠKOLA iz Srbije u cilju STICANJA ZNANJA I ISKUSTVA IZ OBLASTI OBRAZOVNOG TURIZMA.
U okviru konkursa zajedničkog programa Ujedinjenih nacija „Održivi turizam u funkciji ruralnog razvoja“ odabrane su škole iz ruralnih sredina da budu nosioci obrazovnog turizma u svom regionu, a to su škole: OŠ “Prota Mateja Nenadović” Brankovina OŠ “Dositej Obradović” Vlasotince OŠ “Vuk Karadzić” Lipnica OŠ “Rade Dodić” Milutovac OŠ “Desanka Maksimović” Gornji MIlanovac OŠ “Borivoje Milivojević” Krupanj OŠ “Milinko Kušić” Ivanjica OŠ “Miodrag Milovanović Lune” Karan OŠ “Dušan Taković Srećko” Sićevo OŠ “Prvi srpski ustanak” Orašac OŠ “Matija Gubec” Tavankut i OŠ “Nikola Tesla” Vinča.
 

Predstavnici Brankovine, Vlasotinca i Lipnice kod Loznice imali su priliku da borave u plavoj kućici “Zimski mir” i da se uz pomoć čarobne vile Božice oprobaju u ručnom radu, a kao produkt ove radionice dobili su “ukrasna krpu ia zid iz vremena naših baka”

Predstavnici Vinče, Krupnja i Sićeva su boravili u zelenoj kućici “Prolećna žurba”, a potom su sa čarobnom vilom Đurđicom otišli na obližnju livadu gde su sakupljali divlju nanu i pravili mirisne čarobne paketiće.


Predstavnici Ivanjice, Karana kod Užica i Milutovca boravili su u crvenoj kućici koja nosi naziv “Letnja vreva i družeći se sa vilom Sunčicom napravili su mini nastavno sredstvo kojim će svojim đacima približiti izgled Čarobnog sela.

Predstavnici Orašca, Tavankuta i Gornjieg Milanovca boraveći u žutoj kućici “Jesenja gozba” imali su priliku da upoznaju vladarku Čarobnog sela, čarobnu vilu Bosiljčicu koja ih je ugostila u obilju voća i povrća nesebično im pružajući sve ove jesenje darove od kojih su pravili neobičnu piramidu ishrane pod nazivom “Čarobno srce zdravlja”

Svi učesnici su po završenim radioničarskim aktivnostima imali priliku da učestvuju u mešenju čarobne pogače koju su zajedničkim snagama ispekli pod crepuljom na otvorenom ognjištu. Osim pogače, pekli su se i purenjaci, baš onako kako su to nekada činili čobani u kasno leto i ranu jesen. A na kraju, uz svetlost ognjišta, potpomognutu svetlošću fenjera i lampi, učesnici su uz pesmu priveli kraju jedno kvalitetno i nadasve korisno druženje u Čarobnom selu.