JADRANSKO JONSKI REGION

 

CS-glavnaPROJEKAT ODRŽIVI DEČJI I OMLADINSKI TURIZAM U FUNKCIJI RURALNOG RAZVOJA JADRANSKO JONSKOG REGIONA

Međunarodnom konferencijom koja će biti održana u Beogradu od 20. do 22. februara 2013. biće započeta implementacija aktivnosti projekta “Održvi dečji i omladinski turizam u funkciji ruralnog razvoja Jadransko Jonskog Regiona”.

Projekat u trajanju od 10 meseci (januar-oktobar 2013.) ima za cilj povezivanje četiri zemlje (Srbija, Hrvatska, Italija i Slovenija) u oblasti dečjeg i omladinskog obrazovnog turizma, razmenu znanja i prakse među partnerima i među pružocima usluga odabranih od strane partnera, i prikupljanje podataka za publikaciju koja ć se koristiti kao vodič i informacioni resurs u ove četiri zemlje.

Projekat će obuhvatiti organizaciju pomenute međnarodne konferencije događaj koji za cilj ima promociju potencijala ove turističke grane, pregled trendova i dobrih praksi u četiri zemlje učesnice, razmenu znanja i stvaranje platforme za izradu publikacije o dečjem i omladinskom obrazovnom turizmu. U okviru projekta planirane su konferencije za novinare, koje ć biti organizovane u cilju podizanja svesti o aktivnostima projekta i očekivanim ciljevima, kao i promocije koncepta transnacionalne saradnje u oblasti dečjeg i omladinskog obrazovnog turizma.

Publikacija koja će biti rezultat rada na ovom projektu sastojaće se iz tri dela: pregled trendova u dečjem i omladinskom turizmu, osvrt na odabrane dobre prakse u četiri zemlje, i preporuke za buduće aktivnosti. Turizam je jedna od ključnih oblasti koja doprinosi smanjenju regionalnih razlika – diversifikaciji ruralne ekonomije, odnosno sprovođnju modaliteta međusektorske saradnje, umrežvanja svih ključnih aktera relevantnih na datom geografskom području, stvaranje tematskih jedinica, itd.

Dečji, školski, obrazovni, omladinski i porodični turizam su značajne komponente ruralnog turizma, a ovaj vid turizma je jedan od najzahtevnijih turističkih niša u smislu traganja za inovativnim pristupima i novim rešenjima, prilagođen potrebama dece, omladine, porodice i ostalih ciljnih grupa. U kategoriji dečjeg i omladinskog turizma, uključujući školski turizam i turizam neformalnog obrazovanja, nalazi se heterogena grupa korisnika, koja pokriva starosti od 3 do 30 godina. Deca i omladina ovih starosnih kategorija su turisti koji predstavljaju značajan deo evropskog udela u turističkom tržištu.

Imajući ovo u vidu, jedan od ključnih koraka ka poboljšanju u ovoj oblasti je povezivanje nekoliko zemalja i njihovih iskustava u oblasti obrazovnog, dečjeg i omladinskog turizma. Kroz tako oblikovanu turističku ponudu, deca i omladina će moći da prošire svoja znanja, razvijaju lične sposobnosti, naročito društvene i kulturne veštine, stiču i proširuju iskustva, uspostavljanju kontakate sa svojim vršnjacima, i na taj način značajno doprinesu i ekonomskom razvoju posećenih destinacija.

decji i omladinski obrazovni turizam, info list

Nosilac projekta:

Turistička Organizacija Srbije

sa partnerima:

HF Eko Etno Grupa iz Hrvatske

Kompas Novo Mesto iz Slovenije

GAL Bassa-Padovana iz Italije

Ministarstvo finansija i privrede Republike Srbije

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije

Pridruženi partneri projekta:

Organizacija Prijatelji dece Srbije

Klaster Obrazovni turizam Srbije

Dunavski centar za kompetenciju

Donatori projekta su:

Jadransko-Jonska inicijativa

GIZ