Добре виле испуњавају жеље

У свечаној сали цркве Свети Сава у Паризу крајем децембра је одржана промоција новоосноване асоцијације “Добре виле – Les Bonnes Fées”. Оснивачи асоцијације, породица Стојановић је присутнима представила циљеве за које се залажу, као и пројекте на којима ће радити у наредном периоду.

У свечаној сали цркве Свети Сава у Паризу 21. децембра одржана је промоција новоосноване асоцијације Добре виле – Les Bonnes Fées. То је била прилика да организатори и оснивачи асоцијације, породица Стојановић, присутнима представе идеје и пројекте на којима ће радити у наредном периоду, као и циљеве за које се залажу.

Promocija.jpg
На промоцији асоцијације “Добре виле”

Промотивној вечери, на којој је било присутно око стотину заинтересованих, свој рад су представиле и организације Солидарност за Косово, Краљевина Србија и КУД Извор.

„Циљна група наше асоцијације су млади у Србији којима желимо да помогнемо да нешто ураде од свог живота, да ли на селу, у неком занату, у школи, на факултету… Онима који имају мотивацију и вољу за рад, јер је то најважније”, каже за Програм за дијаспору РТС Далиборка Дали Стојановић, један од оснивача.

Пројекти на којима су тренутно ангажоване Виле:

Вила Агрономка жели да помогне седмочланој прородици Петровић из села Горње Кусце код Гњилана изградњом фарме коза.
Вила Учитељица жели да награди најкреативније уређену учионицу у Србији куповином интерактивне табле, а то је ОШ “Милан Ракић” у Горњој Топлици и помогне опремање кабинета за информатику у ОШ “Ђура Јакшић” у Чуругу.
Вила Уметница помоћи ће издавање књиге родољубивих песама младог писца из Ваљева Бојана Ивановића Песме за душу.

Породицу Стојановић чини друга и трећа генерација Срба у Француској. Отац Милован и мајка Маргита (Мара) су дошли у Париз 1968. године. Даборка (Дали) је рођена у Паризу 1969. год, завршила је француску гиманазију и српску допунску школу. Њена кћерка Ивана је дипломирала урбанизам, а Јелена похађа други разред више техничке школе. Бака Мара и њене српске другарице су помагале у њиховом одрастању тако да оне причају француски и српски.

Сама асоцијација и пројекти које Стојановићи желе да реализују највише ће зависити од донација наших људи и њихових пријатеља широм света, а о три области рада симболично брину три Добре виле.

Nenad, Dali Stojanovic.jpg
Дали Стојановић (у средини)

“Концепт рада ове асоцијације је заснован на Добрим вилама и то тако што је свака вила задужена за одређену грану делатности. Вила учитељица (кћерка Јелена) – задужена је за сектор образовања, Вила уметница (Ивана) – за уметност и Вила агрономка, односно ја – за помоћ младима у руралним подручјима Србије”, каже за РТС Дали Стојановић.

Хуманост је одувек била важна породици Стојановић.

„Отац се поносио што је Србин и пренео нам је љубав према Србији. Али је исто тако гледао да будемо интегрисани и да поштујемо земљу која нас је примила и омогућила да имамо нормалан и пристојан живот. Верујем да то што сам добијала као дете од свих позитивних људи око мене ме данас тера да то и узвратим. Кад сам предложила мојима идеју о Добрим вилама, били су уз мене”, каже Дали.

KUD Izvor na promociji.jpg
КУД “Извор” на промотивној вечери