Министар у Чаробном селу

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић посетио је јуче дечји образовни центар „Чаробно село“ у Бањи Врујци , у којем децу, путем интегрисаних образовно-васпитних активности стављају у реалне животне ситуације . У „Чаробном селу“ , према речима надлежних, децу подстичу на радозналост , машту и игру, на уочавање веза међу предметима, биљкама и појавама, на изражавање креативности. Овај едукативни комплекс, према речима Жељане Радојичић Лукић, има за циљ да подстакне креативност и радозналост код деце, као и да им понуди креативно место за самостални рад, али и за рад у вршњачким групама.

Министар Вербић поздравио је овакву идеју, уз напомену да би требало да буде више оваквих иницијатива.

-Свима нам је у интересу да очувамо сеоске школе, па и самим тим сеоске средине, јер ако нема школе, нема ни места – изјавио је министар Вербић, након разговора у „Чаробном селу“ са просветним радницима из овог краја. Министар Вербић претходно је посетио и истурено одељење Основне школе из Мионице „Милан Ракић“ у Горњој Топлици.

Према речима Жељане Радојичић Лукућ, председника Удружења грађана, удружени просветни радници у оквиру „Креативе“ имају жељу да развијају мале средине, попут мионичке општине, као потенцијалне и водеће дестинације за развој дечјег образовног руралног туризма.

-„Чаробно село“ је почетни корак у реализацији те идеје и тренутно представља идеалну дестинацију за организовање рекреативних настава, екскурзија, викенд тура, рођендана; за дневне варијанте одмора и рекреације деце туриста у Бањи Врујци. Боравак деце у Чаробном селу осмишљен је кроз амбијентално учење и активан одмор ученика, учитеља и свих осталих туриста, како наше земље, тако и дијаспоре. Кроз овај пројекат УГ „Креатива“ негује волонтеризам, јер у „Чаробном селу“ активно и са задовољством учествују студенти Учитељског факултета из Београда, са циљем да ова дестинација постане евентуално њихова вежбаоница, у којој би реализовали методичку праксу унутар природних амбијенталних учионица – рекла је Жељана Радојичић Лукић.

„Чаробно село“ је пројекат непрофитног Удружења грађана „ Креатива“ које се бави креативним образовањем кроз активно учење. Финансира га УНИЦЕФ у оквиру заједничког програма УН „Одрживи туризам у служби руралног развоја“.

Деца-посетиоци “Чаробног села” нису класично подељени у разреде према узрасту, већ их групишу у различите групе према нивоу знања, што представља прилично напредну идеју за услове нашег образовања. “Чаробно село” даје деци могућност да уче кроз игру, на основу њихових потреба, радозналости и склоности.