Корак ближе српском селу-са сајта РТС

 Еко рецепт за здрав живот

 

Корак ближе српском селу - Врујци

Према свим показатељима, Србија је пољопривредна земља. Пољопривреда је једина привредна грана која остварује позитиван биланс у размени са светом, а око 44 одсто становника Србије живи на селу.

Зашто су онда наша села запуштена и напуштена, а сељак најчешће остављен у прелепој природи, али без пута, воде и канализације, да се сам бори за свој и опстанак села.

Banja_Vrujci.jpg
Бања Врујци

Како се боре за опстанак и развој у селима у околини Бање Врујци, на који начин је могуће привући туристе да осим бање посете и села у околини и шта је потребно за развој сеоског туризма.

Овога пута, предлог је потекао из Удружења "Креатива", које у сарадњи са мештанима планира летњу еко-етно школу за децу из градова Србије и из дијаспоре. Гледаоци ће моћи да виде у чему све могу уживати, ако дођу у Бању Врујци и села у њеној околини.

О развоју руралног туризма у свету говори Џим Фленери, представник Светске туристичке организације, а о улози сеоских школа у руралном развоју у Србији професорка Пољопривредног факултета др Софија Пекић.

Уредник емисије је Александра Шарковић